Meltem Güneş / ANKARA – AK Parti’nin sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifini ele almak üzere çarşamba günü saat 14.00’de toplanan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu dün sabah saat 07.46’ya kadar çalışmalarını sürdürdü. Yaşanan tartışmalar nedeniyle toplantıya zaman zaman kısa aralar verilmek zorunda kalınırken, yaklaşık 18 saatlik mesai sonucu 17 maddelik teklifin ilk üç maddesi muhalefetin itirazlarına karşın kabul edildi. Komisyon 22 Temmuz Pazartesi günü toplanarak, teklifin görüşmelerine devam edecek.
‘Kriterler net değil’
Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, madde görüşmeleri öncesi toplantıya katılan STK ve meslek örgütlerinden birer temsilciye söz verdi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Murat Arslan teklifte “kuduz şüpheli saldırgan” “anatomik yapısı bozulmuş” gibi “itlafa” gerekçe olabilecek bazı ifadeler kullanıldığını belirterek, “Biz veteriner hekimlikte bilimsel olarak bir saldırgan hayvanı nasıl tanımlayacağımızı ifade edemeyiz. Bu mesleki bir eksiklik değildir. Bu hayvanların davranışlarından kaynaklı bir durumdur. Bu tanımlar çok geniş. Bunlar bu haliyle çıkarsa kaygı verici” dedi. Arslan, “Ya 1.5 milyon hayvanı kısırlaştıracağız ya da 4 milyon hayvanı kademeli olarak öldürmek zorunda kalacağız. Yasa zaman içerisinde uyutmayı getiriyor. Kriterler kendi içerisinde net değil” diye konuştu.
Belediyede yetkili birim yok
Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk de popülasyonun kontrol altına almanın tek geçerli ve bilimsel yolunun kısırlaştırma olduğuna vurgu yaptı. Teklifte endişe veren veya bakılması yasaklı ırklar ile ilgili ötanizi konusunda ilgili belediyenin yetkili olduğuna ilişkin bir ibare olduğunu söyleyen Ertürk, “Ne yazık ki ülkemizde belediyelerde bu yetkiyi verecek olan veteriner işleri müdürlükleri yok” vurgulamasını yaptı.
‘Yaptırım hayvana değil kurumlara olmalı’
Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Erdem Koray Toygar ise Hayvanları Koruma Kanunu’un yetersiz kalması nedeniyle değil uygulanmaması nedeniyle sokaklarda hayvan sayısının arttığını vurgulayarak “Yaptırımın muhatabı sokak hayvanı değil, sorumluluğunu yerine getirmeyen kurumlar olmalı” dedi. Ötanazi yönteminden başarı sağlanamayan ülkelerden hiç bahsedilmesine dikkati çeken Toygar, Romanya’da 10 yıl önce başvurulan bu yöntemden, süreç içinde popülasyonda artış görüldüğünden vazgeçildiğini söyledi. Hindistan ve Meksika örneği veren Toygar, “Köpeklerin aşılanıp, kısırlaştırılıp yerine bırakılması yöntemiyle hem popülasyon azaltılmış hem de kuduz vakaları engellenmiştir” diye konuştu.
Muhalefetin karşı olduğu yasa tasarısı görüşmelerinde salonda zaman zaman tansiyon yükseldi, toplantıya ara verildi.FOTOĞRAF: MUSTAFA İSTEMİ Milliyet