Welcome to Our Website

Altında şikayet yağıyor! Darphane devreye girdi

Milliyet.com.tr/ Hazine ve Maliye Bakanlığı Kıymetli Maden Takip Sistemi’ni (KMTS) altında sahteciliği ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla devreye alınıyor. Uygulama ile kıymetli metallerin üzerine ürün bilgileri yazılacak. Değerli metaller darphane tarafından takip edilecek. Rafinelere KMTS uygulamasına geçiş için 1 ay süre tanındı. Peki bu sistem ne işe yarayacak? İşte detaylar…

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ““Merdiven altı rafineriler çoğalmaya başladı. Bu nedenle mevcutta 8 lisanslı rafineri var ve bunun 3-4 tanesi faaliyet halinde, diğerleri ise değil. Özellikle altının çok talepli olduğu bir dönemdeyiz.

Son dönemde sahte ve gramaj eksikliğine yönelik şikayetler oluyor. Bu çok yaygın değil, yüzde 1’i geçmez ancak rahatsızlık duyuluyor. Darphane bu işi kayıt altına almak ve olumsuzlukları gidermek için bir kodlama sistemi yapacağı, rafinerilerin de bastıkları ürünlerde bunu belirtecekleri söyleniyor.

Burada kod verilmesi suretiyle olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışıldığını görüyorum. Yılbaşından sonra uygulanmaya başlanacak bence bu olumlu bir gelişmedir.

HANGİ ALTINLAR İÇİN GEÇERLİ?

Külçe altın ve gram altınlar için geçerli olacak. Külçe altın zaten 1 kg olan altın anlamına geliyor. Diğerleri için ise 1 gram, 5 gram, 10 gram, 100 gram, 250, 500 altınlar için geçerli olacak.

CUMHURİYET VE ÇEYREKTE TAKİP SİSTEMİ OLACAK MI?

Hayır, geçerli değil. Daha önceki Darphane Müdürü bu konuda çip yerleştirileceğini, bu şekilde sahtekarlığın önüne geçileceğini söylemişti. Bu konuda çalışmaların ne aşamada olduğunu bilmiyorum. Çip konusu henüz gündeme gelmedi.

ALTIN FİYATLARINDA YÖN NE OLUR?

Altın iki seneden beri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aşırı faiz artırımlarından olumsuz etkilenerek baskılanmış bir fiyat içeriyordu. Zaman zaman 75 baz puan, 50, 25 baz puan gündeme geldi. Fed’in yaklaşık 5.50 puanlık bir faiz seviyesi var. Kasım ayında bir toplantı daha yapılacak. Söylemler sözlü yönlendirme şeklinde devam ediyor. Piyasaya yön vermeye çalışılıyor.

Gelişmiş ülkelerin faiz artırmasına rağmen enflasyonun önüne geçilemediği bir dönemde altın baskılandı. Geçen sene bu aylarda ons altın 1650 dolar seviyelerine kadar geriledi. ‘Faiz artırımlarına ara verilecek’ şeklinde konuşmalar olurken jeopolitik gerginlikler fiyatlanmadı. Hala Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor, ancak piyasalar artık bunu fiyatlamıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükselişler oldu. 2 binli yılların seviyesinde bir faiz var. Bu da altını baskıladı. Son olarak 18-20 gün önce Hamas’ın İsrail’e saldırısı ile başlayan savaş hali tabi ki bölgenin de çok hassas olması nedeniyle altın tarafından fiyatlanmaya başladı.

‘SAVAŞ TEREDDÜTÜ FİYATLANIYOR’

20 gün önce ons altın 1810 dolardı. Fed bir kez daha faiz artırımı yapacak ve yüksek faiz bir süre daha devam edecek baskısı ile altın düşüyordu. Şu anda jeopolitik gerginlikler fiyatlanıyor ve savaş tereddütleri var. Bu da altında fiyatlanıyor.

ONS ALTINDA KRİTİK SEVİYE!

1985 dolar seviyeleri önemli, bu seviyeler aşıldığında muhtemelen 2075-2150 dolar seviyelerini göreceğiz. Fed’in faiz toplantısında kadar 1985 dolar seviyesi devam edebilir.

2 BİN DOLAR BEKLENTİSİ

Ben 2024 için altının daha fazla yükseleceğini, Fed’in faiz artırımına son verdiği gibi faiz indirimlerine başlanması ihtimali ile altının yükseleceğini düşünüyorum.

İçeride ise dolar/TL’nin 28 seviyesinin üzerinde olmasıyla şu anda gram altında 1835-40 lira fiyatının 2 bin liraya ulaşacağını düşünüyorum.

2024’te dolar/TL’nin seyri ve çarpan etkisi ile 2 bin liranın üzerine çıkma ihtimalini kuvvetlendiriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir