Her kol ağrısı aynı değil! Boyun fıtığı ya da kalp hastalığı zannediliyor ama…

Kola Vuran Her Ağrı Boyun Fıtığı veya Kalp Hastalığı Olmayabilir

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kola vuran her ağrının aslında kalp hastalığı veya boyun fıtığı belirtisi olmadığını vurgulayarak, insanları internet doktorlarına karşı uyardı. Prof. Dr. Şen, “İnternetteki bilgilere fazla güvenmeyin. Her bilgi doğru olmayabilir. Hastaların mutlaka doktora başvurması önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Şen’den Uyarı: Kol Ağrısı Ciddiye Alınmalı

Prof. Dr. Şen, kol ağrısının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, “Çoğu hasta, kola vuran ağrıyla karşılaştığında kalp hastalığı veya boyun fıtığı olduğu düşüncesine kapılıyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Biz hastaların öyküsünü dinleyerek doğru teşhisi koymaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Boyun Fıtığı Her Zaman Ağrılı Olmayabilir”

Prof. Dr. Şen, hastaların öyküsünü dinlemenin önemine değinerek, “Eğer hastanın koluna vuran ağrı, eforla artıyorsa ve sonra geçiyorsa bu durum kalp hastalığını işaret edebilir. Bu tür hastalar öncelikle kardiyoloji birimine yönlendirilmelidir” dedi.

Prof. Dr. Şen ayrıca, “Eğer hastanın kola vuran ağrısı sürekli ise ve özellikle kürek kemiğinden başlayıp ele kadar uzanıyorsa, bu durum genellikle boyun fıtığına işaret eder. Kalp hastalığında ise kol ağrısı genellikle eforla artar ve kürek kemiğinden ele vuracak şekilde olmaz. Boyun fıtığında ise sürekli bir ağrı görülür” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Doğru Bilgilendirme Önemli

Prof. Dr. Orhan Şen, internet doktorlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Doğru tedavinin temeli doğru tanı koymaktan geçer. Doğru tanı ise doğru bir öykü almakla başlar. Hasta bazen semptomlarını doğru anlatamayabilir. Bu nedenle doktorların doğru teşhis koyması gerekir.”

Prof. Dr. Şen, “İnternetteki bilgilere her zaman şüpheyle yaklaşılmalıdır. Bazı kişiler çıkar amaçlı yanıltıcı ve hatalı bilgiler paylaşabilir. Bilgiye herkes ulaşabilir ancak doğru bilgiye ulaşmak her zaman kolay değildir. Dolayısıyla insanların doğru şekilde bilgilendirilmesi önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir